Een inspirerend gesprek met mbo docent van het jaar 2022/2023, Dimitri van Dillen | GURUZ

Een inspirerend gesprek met mbo docent van het jaar 2022/2023, Dimitri van Dillen

25 oktober 2022

Mbo Nederland heeft net een kersverse docent van het jaar gekozen. Daar willen we bij Guruz natuurlijk meteen mee in gesprek! We stuurden Dimitri een mailtje en de afspraak werd geregeld.


Dimitri van harte met deze eretitel! Vertel eens, wie ben je?

Ik ben Dimitri van Dillen, 41 jaar. Ik ben werkzaam binnen het prachtige mbo Twente in Hengelo als docent. Voordat ik docent werd zat ik in de commercie. In 2009 werd ik ernstig ziek, in die tijd ben ik na gaan denken. Wat wil ik nu met de rest van mijn leven? Onderwijs was het antwoord! Ik heb me om laten scholen en vanaf dat moment verkondig ik het “evangelie” om het zo maar te zeggen. 

Ik ben docent op de afdeling Handel, Commercie & Ondernemen. Beste beslissing ooit gemaakt. 


Wat houdt die titel docent van het jaar in?

Vooral veel eer. Ik vind het wel een beetje een lastige titel, want docent van het jaar ben je echt nooit alleen in mijn ogen. Dat kan alleen als je samenwerkt met inspirerende collega’s en een werkgever die je los durft te laten. 

Ik zal best wel iets unieks doen, maar uiteindelijk doen we het echt met ons hele team samen. Ik zie de titel van mbo docent van het jaar echt als een ambassadeursfunctie voor onze sector. 


Hoe verliep het traject van mbo docent van het jaar?

Ik werd in juni gebeld door de huidige docent van het jaar (2021/2022). Ze feliciteerde me met mijn nominatie. De huidige mbo docent van het jaar vertelde me dat ik anoniem door andere mensen was opgegeven. De jury wist wel waarom ik was opgegeven!

Ik begreep dat er in totaal meer dan 100 aanmeldingen van kandidaten waren en dat ik inmiddels was doorgedrongen tot de laatste 10 kanshebbers van de titel.

Een week later kreeg ik van de organisatie een taart inclusief een aantal opdrachten om uit te voeren. Ik moest een cv maken, een filmpje en ik moest een motivatie schrijven waarom ik de beste mbo docent was. Dat heb ik natuurlijk op mijn eigen manier gedaan.

Ik heb ze wel laten zien hoe wij het als team doen. Lang verhaal kort: Alles opgestuurd, wel lekker creatief uitgepakt overigens. Mensen van de jury konden mijn motivatie pas lezen nadat ze een online escaperoom hadden gekraakt op mijn website. Daar mogen zij ook wel wat werk insteken!

Na de zomervakantie kreeg ik bericht dat ik bij de laatste 3 kanshebbers zat. En dan wordt het wel serieus spannend. En vanaf toen was het gewoon nagelbijten. Ik kreeg samen met Gaston en Thomas (de twee overige finalisten) zelfs een mediatraining, erg leerzaam allemaal.

Op 5 oktober was de grote dag. De dag van de leraar, was tevens de dag van de uitreiking van de prijs. 7 prominenten uit het mbo vormde de vakjury van de verkiezing. Iedere finalist kreeg een gesprek van een half uur met de jury. En 's middags kregen we de uitslag. Ik was oprecht verrast, maar het was geweldig!




Waarom ben je MBO docent van het jaar geworden denk je?

Passie volgen en talentontwikkeling!! Daar sta ik voor. Een vrolijke docent zorgt voor een vrolijke student. Ik wil er voor zorgen dat alle studenten doen wat ze willen en waar ze goed in zijn. 

Ook heb ik met een collega zelf een website gemaakt in Coronatijd met als doel docenten te helpen om beter online les te kunnen geven (https://onderwijs-op-afstand.nl/). Deze website wordt na de lockdowns gebruikt om alle kennis rondom blended learning en nog veel meer te delen in het onderwijs. 

En we hebben bijvoorbeeld een 360 graden omgeving gebouwd waarin studenten kunnen oefenen omgaan met klantbezwaren- en klachten. Verder denk ik dat ik de prijs gewonnen heb, omdat ik zaken nogal eens anders aan durf te pakken.


Kun je daar een voorbeeld van geven?

Jazeker! Een tijd geleden vroegen enkele niveau 2 studenten me waarom een flesje olijfolie € 12 kan kosten. Want dat is toch gewoon wat olijven uitknijpen en in een flesje doen?! Ik heb ze uitgelegd hoe zo’n proces werkt. Olijven moeten groeien, moeten bewerkt worden, moeten aan allerlei voorwaarden voldoen, voordat je ze kunt oogsten en verwerken. Maar ja, ik kan dat wel vertellen. Ik laat het veel liever zien.

Op 14 november ga ik samen met 11 studenten naar Griekenland om het hele proces rondom olijven en olijfolie mee te maken.


Dimitri, wat vind je van Guruz?

Ik denk dat Guruz een heel mooi initiatief is voor het mbo. Lekker flitsend en een mooie missie. Ik hoop dat het ook alle mbo docenten aanspreekt. Online gastcolleges kunnen enorm inspirerend zijn voor het onderwijs. 


Welke tips heb je voor de mbo’s in relatie tot Guruz?

Gebruik de online gastcolleges van Guruz echt tijdens je les of maak er een onderdeel van voor- of na de lessen. Het is ook top om de studenten de online gastcolleges mee te geven voor het kiezen van hun stage. Ik zal het ook zeker inzetten als blenden learning materiaal.


Welke tips heb je voor bedrijven in relatie tot Guruz?

Gebruik de online gastcolleges van Guruz vooral ook zelf ook om stagiairs vast context te geven over een vak en je organisatie. En maak het een beetje flitsend a.u.b. Een student moet er wel met plezier 20 minuten naar kunnen kijken hé!


Hoe zie je de toekomst met jouw kersverse titel?

Ik ben vooral erg benieuwd hoe het komende jaar eruit gaat zien voor me. Ik weet wel dat ik echt veel impact kan maken, maar ook dit doe ik niet alleen. Los van het delen van al deze kennis wil ik volle bak werken aan een beter imago van het mbo, want daar is echt nog een hele wereld om te winnen.


Guruz begrijpt na het energieke en enthousiaste interview heel erg goed dat Dimitri mbo docent van 2022/2023 is geworden. We delen een grotere missie: het structureel verbeteren van het mbo imago. We wensen Dimitri veel succes en plezier in zijn nieuwe rol als topambassadeur van het mbo.

Met Guruz als “missing link” maken we het Nederlandse mbo beter en helpen we het bedrijfsleven met hun employer branding in het mbo. Guruz (non profit stichting) maakt briljante online gastcolleges van bedrijven en stelt deze ter beschikking aan alle mbo's van Nederland. Zo versterken we samen het mbo imago. Guruz is mede mogelijk gemaakt door founding partners: Driessen Groep en DIT Personeel.